^

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
foto5

SZÉNÁSINÉ HARTON EDIT : A bácsalmási Rákóczi úti iskola 125 éve

 

A bácsalmási Rákóczi úti iskola 125 éve1

 

    Bácsalmáson az alapfokú iskolai nevelés-oktatás a Rákóczi úti, valamint a Szent János utcai iskolaépületben folyik. Az épületekben kezdetektől fogva iskola működik. A Rákóczi úton 1886-ban épült fel a zárda, ahol külön leányiskola nyílt a kalocsai iskolanővérek vezetése alatt. A Szent János utcai épületet 1930-ban adták át az állami polgári fiú és leányiskola számára, itt a leánypolgári megszüntetését követően polgári fiú és mezőgazdasági középiskola működött. Az egyházi iskolák államosítása, illetve a polgári iskolai képzés megszűnése óta mindkét épület a nyolcosztályos általános iskolai képzést szolgálja.

 

Pin It

Bővebben...

Szénásiné Harton Edit : A Bácsalmás Baráti Köre Egyesület HONISMERETI–HELYTÖRTÉNETI TEVÉKENYSÉGE

 

A Bácsalmás Baráti Köre Egyesület

HONISMERETI–HELYTÖRTÉNETI TEVÉKENYSÉGE
Képek – események

 

Készült a honismereti mozgalom 50. évfordulójára
(2010. május)

 

1988. október 21. Az egyesület alakuló ülése

Pin It

Bővebben...

Dr. Csőke Sándor: Emlékek Pleszkán Lőrincről, a kaponyai csata egyik hőséről

 

 Gyermekkorom korai éveiben szakadtam el bácskai szülőföldemtől. Ez a helyzet elvonta figyelmemet attól, hogy kutassam családom történetét. A XX. század nyolcvanas éveiben nagybátyám, Pleszkán Mihály (József fia) közvetítésével jutott el hozzám anyai ükapám fényképe, ami a fényképet keretező kartonra jegyzett erkölcsi intelem következtében felkeltette érdeklődésemet. Eddigi kutatásaim szerint a feliratozott kép a következő három változatban maradt fenn:

 

   

Pin It

Bővebben...

 Bácsalmás és környékének vizei és élővilága Zöld Szíves szemmel

Írta: NAGY MÁRIA

Szerkesztette: Szénásiné Harton Edit

 

 

A Zöld Szív Ifjúsági Természetvédő Mozgalom életre hívója és elnöke a Pomázon élő, bácsalmási származású Orgoványi Anikó Géniusz díjas környezeti nevelő, képzőművész. Az 1989-ben alapított, néhány év alatt országos mozgalommá nőtt szervezet az első volt az országban, amely programot adott a 6-14 éves gyerekek környezeti nevelésére.

Pin It

Bővebben...

ANTUNOVICH JÁNOS PÜSPÖK ÉS KALOCSAI NAGYPRÉPOST A SÁRKÖZI ÁRMENTESÍTŐ TÁRSULATBAN KIFEJTETT TEVÉLENYSÉGE

 

Antunovich János Kunbaján született 1815. június 15-én. Kalocsán halt meg 1888. január 13-án. Apját korán elvesztette, nagybátyja, almási Antunovich Albert taníttatta.

Pin It

Bővebben...

Copyright 2024  Vörösmarty Mihály Városi Könyvtár és Közművelődési Intézmény weblap by Sándor Nemes - vmkbrendszergazda@gmail.com