^

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
foto5

Könyvajánló 170110/1

VujityTvrtko - Túl minden határon

Eljuthat velem Ugandába, fekete-Afrika elképesztő diktátorának birodalmába, ahol egyszerre tárul fel a pokol mélye, a mennyország csodája, az emberi lélek igazi tükre. Idi Amin Dadát a tömeges kivégzéseket tévében is mutogató diktátort az Oscar-díjas "Az utolsó skót király" című nagyszerű filmből ismerhették meg sokan. Ő volt a világ egyik legnagyobb címhalmozója, minden létező kitüntetést megkapott, időnként saját magától. Így lett nem csak "Uganda megmentője", hanem halak és vadak fejedelme, őexcellenciája örökös elnök és aranyminősítésű síoktató is.

A kegyetlen és idióta diktátoron kívül a könyvben láthatják a trianoni békediktátum egyetlen eredeti példányát, és a benne lévő elképesztő fejezetet: nekünk, magyaroknak volt egy igazi kínai gyarmatunk. Elutaztam a Távol-Keletre, hogy elmesélhessem egykori területünk sosem ismert titkait. Bevallom, szerintem ez a legizgalmasabb rész. 96 év elteltével tíz hónapon keresztül tartott a kutatás, amíg felleltük magát a "könyvet". Magyarországon mindenki hallott, mindenki tanult és mindenki tud a trianoni békeszerződésről, de szinte senkinek sem volt fogalma arról, hogy hogyan is néz ki a maga fizikai valójában. Nos, ez volt az a titok, aminek a nyomába eredtem. Amikor pedig ott álltam a börtönnél is jobban őrzött épület páncélterme előtt, bizony remegett a kezem és a lábam. Odahozták a dobozt. Kinyitották. Kicsomagolták a celofánba tekert könyvet. 524 oldal. Országom, népem sorsa. A szerződés legutolsó aláírói a magyarok. Döbbenet!
De menjünk is tovább: egy levéltöredék és néhány emlék elvitt ugyanis egy különleges útra, ahol - láss világ, csodát - létezik a magyarok falva a Fekete-tenger partján, ahol halásznak és strandolnak a mieink, akik egy tündérszép faluban mindannyian magyarul beszélnek úgy, hogy közülük senki nem járt még "Magyarföldön". Így élnek már csaknem egy évszázada.
Megtudhatják azt is, mi vitt rá arra, hogy nagyon részegen vezessek. Elképesztő volt magamba dönteni a pálinkákat és a söröket, aztán újra meg újra visszaülni a volán mögé. Tanulságos lesz elolvasniuk, ígérem.
Megkönnyezhetik a 65 évvel korábban nyomtalanul eltűnt ünnepelt magyar filmsztár igaz meséjét. A halottnak hitt egykori csillag egyszer csak ott állt előttem Svájcban, aztán elmesélte hihetetlen élettörténetét.
Végezetül, kinyílik a magyar kriminalisztika történetének egyik legelképesztőbb gyilkossági aktája. Életem egyik, ha nem éppen a legfontosabb oknyomozó riportjában olyan messzire jutottam, hogy egyszer csak be akartak idézni tanúnak a bíróságra. A könyvben megszólalnak a gyászoló hozzátartozók és a gyilkosság miatt életfogytiglanra ítéltek is. Ez a börtöninterjú életem végéig elkísér. Ám ez a fejezet és ez a könyv most túlmegy a határon, az utolsó titok sem titok többé, most először egységében láthatják-olvashatják a legfőbb bizonyítékot. Rázott a hideg, hiszen miközben én magam is megtettem, tudtam, hogy valószínűleg egészen egyedi bizonyítékkal állok szemben, olyannal, amelyről az elkövetők még csak nem is sejtették, hogy létezik, és a vesztüket okozza.
Nyomozás Ugandától Franciaországig, Kínától Amerikáig. Nem csak humorral és izgalmakkal teli könyv, sokkal több annál. Mert a könyvben ott egy titok, életem egyik legnagyobb titka. Ez a rejtély pedig meg is marad rejtélynek, egészen addig, amíg fel nem lapozza a könyvet, addig nem árulhatok el semmit... Mindenki nagyon meg fog lepődni, garantálom! S, hogy miért ez a titkolózás? Ha elolvassa a könyvet, azonnal megért majd mindent. Hatalmas kaland ez az egész, s mindez mostantól Önre vár!

Pin It

Copyright 2024  Vörösmarty Mihály Városi Könyvtár és Közművelődési Intézmény weblap by Sándor Nemes - vmkbrendszergazda@gmail.com