^

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
foto5

Könyvajánlók gyerekeknek 170428

Kedves Gyerekek!

A képeken látható könyvekből pár darabot kiemelve könyvajánlókat készítettünk, melyeket szeretnénk figyelmetekbe ajánlani.  Mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb olvasmányt.

 

Igaz Dóra - Az első bé hörcsöge

A Most én olvasok!-sorozat elindításával a Pagony régi vágya teljesült: egy szisztematikusan felépített, pedagógusi szakértelemmel megtámogatott kortárs, magyar „olvasni tanulok”-­sorozatot építünk.

 A Pagony legkiválóbb szerzői négy-négy könyvet írnak, négy különböző nehézségi szinten. A történetek lazán összefüggnek egymással, de természetesen önállóan is
olvashatók. Berg Judit, után most Igaz Dóra folytatja a sort az első bés Pali történetével. Elsősnek lenni ­izgalmas, hát még ha az osztálynak saját állata is van! A hörcsögöt a legjobb gyerek viheti haza a nap végén, de nem olyan könnyű ám csöndben lenni, ha az ember a legjobb barátja mellett ül.

 

Hakon Ovreas - Barni, a szuperhős

"Nappal Arnold, azaz Arni egyszerűen csak Arni. De ha lemegy a nap, átváltozik Barnivá, a szuperhőssé, aki nem fél senkitől és semmitől. Éjjelente felveszi a Barni-jelmezt, kezébe szorítja nagyapa zsebóráját, és ecsetjével meg egy vödör barna festékkel hőstetteket hajt végre. Például lefesti a fakunyhóját leromboló nagyfiúk biciklijét. Közben össze-összetalálkozik nemrég elhunyt nagypapájával, aki magányosan üldögél egy kövön, és tanácsokkal látja el a sok problémával küzdő kisfiút. És mindeközben Arni (vagy Barni?) nagyszerű barátokra is szert tesz.
A mély együttérzéssel megírt norvég gyerekregény merész témákhoz nyúl, például a gyászhoz vagy a gyerekkori traumák sorához (rivalizálás, beilleszkedési nehézségek, zsarnokoskodás és erőszak, megfélemlítés, fenyegetés és fenyegetettség...), s mégis kedves, humoros és szórakoztató könyv marad. A gyász és a barátság témáját nem didaktikusan (!) feldolgozó, a fantasztikumot és a realitást kellőképpen elegyítő gyermek- és ifjúsági művek egyik legkiemelkedőbb kortárs darabja.
A könyv nagyon jó kritikákat kapott már 2013-as norvég megjelenésekor is. Számos kisebb-nagyobb irodalmi díj után 2014-ben elnyerte az Északi Tanács Gyermek- és Ifjúsági Irodalmi Díját, azaz a "kis Nobel-díjat".
 

 

 Rachel Renee Russell - Egy Zizi naplója 8. Hercegnő

Nikki hercegnő Meseországban. JUJJ! Mit olvasol?! Egy szuper jó könyvet a tündérmesékről. Na, kire emlékeztetlek? Hamupipőkére, Csipkerózsikára, Rapunzelre vagy Hófehérkére? Hmm... arra a bibircsókos vén banyára, aki seprűnyélről riogatja a gyerekeket. Nikki jó kis ramazuriba kerül MacKenzie jóvoltából. Tesiórán fejen találja egy labda, amitől nyombanel is ájul. Amikor magához tér, ismeretlenül is ismerős világban találja magát, ahol maga sem tudja hirtelen, hogy kicsoda. Dorothy az Ózból? Vagy Alice Csodaországból? És hogyan lett Briannából csetlő-botló, zárlatos varázspálcával hadonászó Tündérkeresztmama? Nikki szó szerint a halálraítéltek bátorságával mondja meg a tutit Meseországban. Sőt, fenekestől felforgatja Meseországot. Tarts vele!

 

Pin It

Copyright 2024  Vörösmarty Mihály Városi Könyvtár és Közművelődési Intézmény weblap by Sándor Nemes - vmkbrendszergazda@gmail.com